Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013



Σιμόπουλος, Ηλίας, Επαφές και προσεγγίσεις ΙΙ, 21 Λογοτεχνικές Μορφές, Ιωλκός, 2000, σ. 236

Ο καταξιωμένος ποιητής και δοκιμιογράφος, κ. Ηλίας Σιμόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, έδωσε στη δημοσιότητα – εδώ και χρόνια – το δεύτερο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο: Επαφές και Προσεγγίσεις. Στο πρώτο βιβλίο του, το οποίο εξέδωσε πριν από είκοσι πέντε χρόνια, περίπου, είχε αναφερθεί στο έργο δέκα σημαντικών λογοτεχνών μας: Βάρναλη, Καζαντζάκη, Κάλβου, Καρυωτάκη, Μαλακάση, Παλαμά, Παπαντωνίου, Σεφέρη και Σικελιανού. Σε τούτο το βιβλίο του παρουσιάζει το έργο των: Γρ. Ξενόπουλου, Γ. Κονδυλάκη, Γ. Σκαρίμπα, Φ. Γιοφύλλη, Ο. Ελύτη, Ν. Παππά, Γ. Βαφόπουλου, Σ. Μαυροειδή - Παπαδάκη, Γ. Κορδάτου, Ν. Βρεττάκου, Γ. Γρηγόρη, Μ. Δημάκη, Ν. Σημηριώτη, Ν. Κοτσελόπουλου, Μ. Λυγίζου, Ν. Κρανιδιώτη, Στ. Γεράνη, Χρ. Κουλούρη, Π. Παναγιωτούνη, Λ. Παππά και Κ. Πηγαδιώτη. Μας υπόσχετα, μάλιστα, ότι θ’ ακολουθήσει και τρίτο βιβλίο με την παρουσίαση του έργου και άλλων σημαντικών λογοτεχνών μας. Του το ευχόμαστε!
Πρόκειται για δοκίμια με γλαφυρό ποιητικό ύφος, με εύστοχες κριτικές παρατηρήσεις και προσωπικές καταθέσεις του, από τη βιωματική εμπειρία που είχε με κάποιους από τους παρουσιαζόμενους λογοτέχνες. Ο κ. Ηλίας Σιμόπουλος επιχειρεί να κλείσει, μέσα σε λίγες σελίδες, το έργο κάθε δημιουργού και έτσι με συνοπτικό τρόπο περιδιαβάζει περίτεχνα τη λογοτεχνική παραγωγή του καθενός, μένοντας στα βασικά χαρακτηριστικά  γνωρίσματα του κάθε έργου. Αλλού με λυρικό και αλλού με ρεαλιστικό λόγο διεισδύει στα μύχια της πνευματικής τους δημιουργίας και αποκαλύπτει ιδεολογίες, τεχνικές, προθέσεις. Προβαίνει, δε επιτυχώς σε αναλύσεις, κριτικές αποτιμήσεις, εμβαθύνσεις ! Η πολυμάθειά του και η μακροχρόνια ενασχόλησή του με τα Γράμματα είναι εμφανείς!
Κείμενα χρήσιμα για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για  πρόσωπα και έργα της Νεοελληνικής μας Λογοτεχνίας και να διαμορφώσουν άποψη. Ο κ. Σιμόπουλος βοηθάει τον αναγνώστη προς την κατεύθυνση αυτή. Κατορθώνει να τον αποσπάσει, κυριολεκτικά, από την καθημερινότητα και να τον ταξιδέψει στον ιστορικό και κοινωνικό  χρόνο και στο λογοτεχνικό χώρο. Από τις σπάνιες φορές που ο δοκιμιακός λόγος λειτουργεί και βιώνεται ως λογοτεχνική και αισθητική απόλαυση! Πολλαπλά «τυχεροί» οι αναγνώστες του παρόντος βιβλίου, και ιδιαίτερα αυτοί που πιστεύουν ότι την «τύχη» δεν  πρέπει να την αναμένουμε, αλλά να  τη φτιάχνουμε μόνοι μας…!  

ΘΑΝΑΣΗΣ  Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλώ τα σχόλιά σας να είναι σύντομα,κόσμια και σε λογικά πλαίσια. Διατηρούμε το δικαίωμα απόρριψης σχολίων κατά την κρίση μας.