Κυριακή 5 Αυγούστου 2018


Αιμίλιος (Αιμιλιανός) Κομβόπουλος (1927-)
Ερασιτέχνης Ηθοποιός & Σκηνοθέτης
στην Κωνσταντινούπολη

Γράφει ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης[1]

(συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο)
Μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων, περίπου, δεν είχε έρθει σ’ επαφή με το θέατρο. Μεταπολεμικά, άρχισαν να επισκέπτονται την Πόλη δεκάδες ελληνικοί θίασοι και μουσικά σχήματα, με θαυμάσιους ηθοποιούς και μουσικούς. Γέμιζαν ασφυκτικά τα θέατρα και τα μουσικά κέντρα από θεατές και φιλόμουσους Ρωμιούς. Ο νεαρός Αιμίλιος εντυπωσιάστηκε κυρίως από τις υπέροχες θεατρικές παραστάσεις που παρακολούθησε, με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Αιμίλιος Βεάκης, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και από πολλούς άλλους. Ήταν φυσικό να επηρεαστεί βαθιά, αφού παρακολούθησε με «δέος» δεκάδες θεατρικές παραστάσεις.
 «Δεν άφησα καμία παράσταση να μην την δω», μου είπε!
Ασφαλώς, αφομοίωσε πολλά στοιχεία, που αφορούσαν την υποκριτική (εκφορά του λόγου, κινησιολογία, έκφραση προσώπου κ.ά.), τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία κ.ο.κ.
Οπότε, αρχικά δοκιμάζει τη θεατρική του δεινότητα, για πρώτη φορά στη θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συνδέσμου Μεσοχωρίου (Ορτάκιοϊ), με σκηνοθέτη τον Δημήτριο Δημητριάδη, στα μονόπρακτα: «Βρυκόλακας», «Ραντεβού» και «Πατρικό σπίτι».

Στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Μεγάλου Ρεύματος (Αρναούτκιοϊ) έκανε το δεύτερο θεατρικό βήμα του και πάλι ως ερασιτέχνης ηθοποιός, με σκηνοθέτη τον Σπύρο Βενιέρη ()

Ακολούθησε την ερασιτεχνική θεατρική του δραστηριότητα στο Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Νέων «Σταμπούλ» (Φ.Σ.Ν.Σ.), με σκηνοθέτες τον Σπύρο Βενιέρη και τον Γιώργο Ρούσσο (1909-1971).

Τέλος, έλαβε μέρος στην Επιθεώρηση «Η ενδεκάτη εντολή» (έργο του Χαράλαμπου  Ρομπόπουλου, -1988) του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Ομίλου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Ρομποπούλου (-) και με σκηνογραφία του Βασιλείου Ηγουμενίδου (IGUM) (-).

Απ’ όσο θυμάται ο κ. Αιμίλιος Κομβόπουλος, και επιβεβαιώνεται από διάφορες φωτογραφίες του αρχείου του, έχει λάβει μέρος, στο μισό αιώνα που ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό θέατρο στην Πόλη, στις εξής θεατρικές παραστάσεις: «Φωτεινή Σάντρη» του Γρ. Ξενόπουλου, «Το πατρικό σπίτι» του Στέφ. Δάφνη, «Βρυκόλακας» [;], «Πολυγαμία» του Γρ. Ξενόπουλου, «Μαλλιά κουβάρια» του Ν.Ι. Λάσκαρη, «Η Ψεύτρα» του Ζαν Κοκτό, «Ο εαυτούλης μου» - «Ένας βλάκας και μισός» - «Ζητείται ψεύτης» - «Ο αχόρταγος» - «Οι μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ (σε θεατρική διασκευή: Σωτήρη Πατατζή), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, «Οι φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη, «Ευτυχώς τρελλάθηκα» του Γιώργου Ρούσου και στις επιθεωρήσεις: «Πύραυλος γέλιου» (;) και «Ενδεκάτη εντολή» του Χαράλαμπου Ρομπόπουλου. Ίσως και σε άλλες θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες δε θυμάται, σήμερα. Η έρευνα που αφορά την ερασιτεχνική θεατρική του διαδρομή θα συνεχιστεί, ενδεχομένως με νέα στοιχεία.

Ο κ. Αιμίλιος Κομβόπουλος, αργότερα σκηνοθέτησε τα εξής έργα του Δημήτρη Ψαθά, «Μικροί Φαρισαίοι» και «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»:

Δημήτρη Ψαθά, «Μικροί Φαρισαίοι»

Ο Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος (ΕΡ.Θ.Ο.) του Μορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Φερίκιοϊ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου (Σ.Α. Ζ.) παρουσίασαν σε έξι παραστάσεις, στις 19 & 20 Μαρτίου, 4, 5, 11 & 12 Απριλίου 1992, στην Κοινοτική Αίθουσα του Φερίκιοϊ (Ταταύλα), το τρίπρακτο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, «Μικροί Φαρισαίοι», σε σκηνοθεσία Αιμιλιανού Κομβόπουλου. 

Δημήτρη Ψαθά, «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»

Το έργο παραστάθηκε στα 100 χρόνια του Ζωγραφείου Λυκείου (1993) στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής και έπαιζε όλη η οικογένεια του σκηνοθέτη της παράστασης.

Το 1988, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, στη Γ.Σ., μετά από πρόταση του Δημητρίου Φραντζή, ανακήρυξε τον κ. Αιμίλιο Κομβόπουλο ως επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, για την προσφορά του στο ερασιτεχνικό θέατρο.
Θα κλείσουμε τη σύντομη αυτή οφειλόμενη αναφορά μας στον ερασιτέχνη ηθοποιό και σκηνοθέτη της Πόλης, αλλά και στον άνθρωπο κ. Αιμίλιο (Αιμιλιανό) Κομβόπουλο, με μια δεύτερη συνέντευξη που του πήραμε, λίγες μέρες αργότερα, συμπληρώνοντας ορισμένα κενά που είχαμε από την πρώτη συνάντηση μαζί του. Πολύ πρόθυμα, μας απάντησε γραπτά σε όλες τις ερωτήσεις μας, στέλνοντάς μας και αρκετές φωτογραφίες από θεατρικές παραστάσεις όπου έλαβε μέρος.

Δημοσιεύτηκε στην εφ. "Ο ΠΟΛΙΤΗΣ", Αρ. φύλ. 615, Ιούλιος 2018

(η συνέχεια στο επόμενο φύλλο)


[1]. Ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης είναι Διδάκτορας Επιστημών της Αγωγής, Ερευνητής/Μελετητής της Δραματουργίας για παιδιά και εφήβους, Κριτικός Θεάτρου και Συγγραφέας.
e-mail: thkaragia@gmail.comτηλ.: 6977972991.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλώ τα σχόλιά σας να είναι σύντομα,κόσμια και σε λογικά πλαίσια. Διατηρούμε το δικαίωμα απόρριψης σχολίων κατά την κρίση μας.